Notifications
Clear all

Klein Lisse  

  RSS

mikevdhulst
(@mikevdhulst)
New Member
Lid geworden: 2 jaar geleden
Berichten: 2
17/07/2019 11:07 am  

“Klein Lisse”

 

Dit stukje tekst voor een initiatiefgroep hebben Mike en Youri samen geschreven. Dit om ons idee ten aanzien van de Tiny Houses in Lisse wat meer toe te lichten. In de basis gelden hiervoor een paar belangrijke punten;

 

  1. Groen maar met hedendaags comfort.
  2. Samen maar toch ook apart.
  3. Geen zelfbouw, maar bouw door een bouwer.
  4. Iedereen zijn eigen huis, maar toch de voordelen van een groep.

 

Net als bij alle groepen willen we vooral het liefst dat het initiatief wordt gerealiseerd. Over veel van de hieronder genoemde ‘variabelen’ ten aanzien van Tiny Houses gaat het dan ook vooral om een voorkeur, maar is over alles te praten. Aan de andere kant ten aanzien van de huidige initiatiefgroepen merken we toch dat de uitgangsituatie nét even wat anders is, dus vandaar hebben we een en ander digitaal op papier gezet.

 

Hieronder lichten wij de vier verschillende punten toe;

 

Kijkende naar Tiny Houses krijgen wij het gevoel dat er drie verschillende invalshoeken zijn die mensen op dit onderwerp brengt;

 

  • Het groene aspect/ natuur – uiteindelijk doel is om de zogenaamde footprint op aarde te verkleinen/ minimaliseren.
  • Financieel – uiteindelijk doel is om financieel onafhankelijk(er) te worden.
  • Ontspullen – we leven als we geluk hebben maar 100 jaar op deze planeet maar richten ons in alsof dit 1000 jaar zal zijn. Uiteindelijk doel is om maar met een minimaal aantal spullen te kunnen doen, het past immers ook anders niet.

 

Bovengenoemde punten zijn voor ons aantrekkelijk voor ons concept, maar het is niet per sé zo dat er eentje uitspringt

In ons idee is zijn dit simpelweg eigenschappen van een Tiny House. Hieronder nog wat extra toelichting ten aanzien van de eerdergenoemde punten.

 

Groen maar met hedendaags comfort

 

Ja het huisje moet gebouwd worden met gebruik van natuurvriendelijke circulaire materialen in een proces dat hier goed voor is ingericht.

Ja het huisje moet in de basis zelfvoorzienend zijn door b.v zonnepanelen en het opvangen van regenwater. Wat ons betreft hoeft dit niet te betekenen dat je niet kunt genieten van het huidige comfort. Denk hierbij aan een normaal toilet, altijd stroom (ook als er geen zon is), altijd in bad kunnen (niet alleen als het heeft geregend) en internet.

Over groen gesproken – nog een heel ander onderwerp. Leuk dat het huisje Tiny gaat worden, maar wij gaan er dan wel vanuit dat er om het huisje wel een beetje grond zit. Dit stuk groen zien wij wel als integraal onderdeel van de totale oplossing.

 

 

 

Samen maar toch ook apart

 

Je gaat allemaal dit avontuur aan, dit doe je natuurlijk zoveel mogelijk samen om van elkaar te leren, te genieten van het proces maar ook als het huis er straks staat er een gezellige buurt van te maken.

 

Wat ons betreft hoeft dit alleen dit niet een verplicht vastgelegd verband, zoals een vereniging of VVE.

Hierbij denken wij aan een concept waarbij de gemeente de verkaveling verzorgd en dat het eigenlijk net als bij ‘normale’ nieuwbouwhuizen gaat op een kavel. Je koopt een kavel (in dit geval mag je hier minder groot op bouwen) en bouwt binnen de restricties van de gemeente een huis. Hierbij vragen wij dus wel aan de gemeente om dit stuk te regelen. Hierbij volgen we dan ook automatisch de normale regels en hoeven we die zelf niet vast te leggen als groep.

 

Dat er mogelijk b.v ten aanzien van opslag van tuingereedschap een gezamenlijke schuur of iets dergelijks komen en zou dit eventueel wel via een VVE kunnen worden geregeld. Het huis is wel gewoon een huis op normaal grond, maar dan kleiner.

 

Geen zelfbouw, maar bouw door een bouwer

 

Ik zou graag willen zeggen dat ik mijn eigen huis heb gebouwd, maar we moeten wel realistisch blijven. Bouwen laat je doen door een bouwer, wij doen het stukje wonen wel.

 

Iedereen zijn eigen huis, maar toch de voordelen van een groep.

 

Als je toch aan de slag gaat zou het wel leuk zijn om elk huisje een eigen uitstraling te geven, maar als we toevallig allemaal samen gebruik maken van dezelfde bouwer dan hebben we wel eventuele (financiële) voordelen omdat we als grotere groep aan inkopen.

 

Brengt ons weer op het stukje financieel terug, een klein huisje zou ook een kleinere hypotheek moeten zijn – dit kan dan alleen maar helpen natuurlijk.

 

Dit brengt volgens mij het idee wel aardig in kaart, enige dat we nog willen toevoegen is dat sommige eisen van de gemeente Lisse op dit moment wel heel rigide zijn, hierbij denken wij aan de 50m2. Nu zijn we best creatief met het vinden van oplossingen, maar een gezin met 2 kids op 50m2.. Dit zijn wel dingen waar we graag nog over in discussie gaan met de gemeente als de tijd daar rijp voor is.

 

Financieel heeft Youri met zijn partner een en ander op papier gezet, dit schetst ook een goed beeld van de kosten waaraan gedacht moet worden. We hoorde op de laatste avond verschillende mensen praten over bedragen als 30.000 euro, maar daar kunnen wij heel kort over zijn. In die richting komen wij niet.. dus we doen iets heel erg verkeerds!

 

Tot slot moeten we wel vermelden in alle eerlijkheid dat voor Youri de locatie iets minder belangrijk is als voor Mike. Voor Mike en zijn partner geldt dat als de locatie niet goed is, dit kan betekenen dat het hele project stopt.

Tiny Houses Lisse


ChrisenDebora en Koen vonden het leuk
Citaat
Deel:

Bezoek ook Tiny House Life